Bugün dolaylı olarak Keratin hakkında yazmaya devam edeceğim ve ilginizi çekecek bilgiler paylaşacağım. Geçen yazımda bahsettiğim (tıklayınız) testlerden sonra diyelim ki saçınızla ilgili problem olduğunu farkettiniz ve çılgın gibi ne yapabileceğinizi araştırmaya koyuldunuz. İşte tam bu noktada bir ürün satın almadan önce ya da kendi hazırladığınız bir karışımı uygulamadan bazı bilgileri sizlerle paylaşmama izin verin.
Eeee! Ne demişler; “Bilgi güçtür ve paylaştıkça çoğalır.”
Saçımızın Büyülü Dünyasına Girelim mi? Gelin benimle…
Normal bir insanın saç derisinde 100.000-150.000 civarında saç üreten saç kökü bulunur. Sağlıklı bir insanın 50.000 civarı saç teli olmalıdır. Saç iki bölümden oluşur; saç kökü ve saç gövdesi. Kökten çıkan saç, günde 0,03 mm ile 0,05 mm arasında uzar ve bu uzama ayda 1 cm ile 1,5 cm arasında gerçekleşir. Buraya kadar herşey yolunda. Ne zaman güzel görünmek için saçımıza kötülük yapmaya başladık, sonrasında sağlıksız saçlarla yüzleşiyoruz. Nasıl mı? Elimden geldiğince anlatmaya çalışacağım. Sağlıklı saçların şifresi aşağıdaki maddelerde gizlidir;
Eğer sağlıklı saçlara sahip olmak istiyorsak bu 4 maddenin saç gelişimini/saç kaybını nasıl etkilediğini, saçınızın nasıl beslendiğini veya deforme olduğunu ANLAMAK ZORUNDAYIZ… Diğer maddelere etki etme şansımız olmadığı için (önerilerimiz olur elbette) ağırlıklı olarak çevresel faktörlerin saçınız üzerindeki etkilerini ortadan kaldırmaya odaklanacağız. Şimdi konumuza tekrar dönelim ve saç kılının yapısına kısaca göz atalım.
Saç kılı yani saç derisinin dışında kalan kısım keratinize olmuştur. Keratinize olmak saçın deriden çıktığı andan itibaren sertleşmesi demektir. Saçın uzayan kısmı artık canlı değildir. Bu sebeple kesildiğinde acı hissetmeyiz. Saç kılı üç katmandan oluşur;
Proteinden oluşan Medulla’ya dışardan ulaşamayız. Yani içerden desteklemeliyiz. Unutmayın Yaşam Tarzınız!!!
Korteks, saçın moleküler ağırlığının neredeyse %90’ını oluşturur. Önemini anlamanız için söylüyorum, saçın rengini değiştirmek için bu katmanda bulunan melanin adlı pigmente müdahele etmelisiniz. Saçımıza uyguladığımız mekanik suistimaller (kütikülü anlatırken bahsedeceğim), değişik bağlarla bir arada tutulan ve sert proteinlerden oluşan saçımızın, yapısının yıpranmasına ve hatta kırılmasına sebep olur. Saçlarınızdaki kırılma, kopma..vb olumsuz durumlarla karşılaşmanızın sebebi budur.
Kütikülü saçınızı dış ortamdan gelen her türlü saldırıya karşı koruyan sert yapı olarak düşünün. Maalesef saçlarımıza bilmeden kötü davranabiliyoruz. Mekanik suistimaller; yıkama, fırçalama, kurutma ve genel kimyasal işlemlerdir. Kütikül katmanı bu mekanik suistimallerin korteksi etkilememesi için sıkı bir engeldir. Kütikül katmanı sağlıklıyken saçlarımız parlaklık yaratarak ışığı yansıtır. Kimyasal işlemler başta olmak üzere sık tekrarladığımız bazı mekanik işlemlere -havlu ile sert bir şekilde kurutma, ıslakken saçınızı tarama, saçı kabartma- maruz bırakmak saçınızı geri dönüşü olmayan bir yola sokabilir. Bununla beraber uygun saç bakım yöntemleri, nemlendiriciler, proteinler ve vitaminlerle desteklenmiş keratin maskelerle kütikül katmanında oluşan yırtıkları onarabiliriz.
Artık saç bakımına girebiliriz. Keratin mucizesi iş başında.
Tekrar buluşmak üzere hoşçakalın…